• Str. Chiristigiilor nr. 11-13
  • 021.209.60.00, 031.403.99.61, 0372.10.61.00
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  • TelVerde 0800.500.772

ȘTIRI

Icoana Maicii Domnului Iordăniţa de la Așezământul Românesc din Ierusalim vine în sectorul 2

Primăria Sectorului 2, prin Centrul Cultural "Mihai Eminescu", în parteneriat cu Protoieria Sectorului 2 Capitală, realizează în perioada 11-17 martie 2019 proiectul cultural-religios "Duminica Ortodoxiei".   

Programul acestui eveniment, care îmbină sărbătoarea ortodoxă a cinstirii sfintelor icoane, cu evenimente dedicate spiritualității naționale, este variat, fiind adresat tuturor categoriilor de vârstă:

Luni, 11 martie
ora 17:00
, Galeria “2 ART” de la Primăria Sectorului 2 - vernisaj expoziție de icoane pictate de copii

Marţi, 12 martie
ora 10:00
, sala „I.L. Caragiale” a Primărie Sectorului 2, cerc pastoral cu parohii bisericilor din Protopopiatul Sector 2 cu tema "12 ediții ale Proiectului Icoana - Fereastră spre Dumnezeu, exemplu de bună practică a relațiilor dintre administrația locală și parohii".

Miercuri, 13 martie
ora 19:00
, Teatrul Bulandra, sala "Toma Caragiu", eveniment cultural-artistic despre spiritualitatea poporului român și influența creștinismului în viața socio-culturală, cu participarea actorului DAN PURIC și a solistului GRIGORE LEȘE.

Joi, 14 martie
ora 12:00
, Biserica Icoanei, aducerea și expunerea pentru închinare a Sfintei Icoane a Maicii Domnului Iordănița.
ora 18:00, Biserica Icoanei - conferință pe teme religioase susținută de Diac. Conf. Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloaie" din Iași.

Sâmbătă, 16 martie
ora 17:00
, Biserica Icoanei, slujba vecerniei, urmată de procesiunea "Lumina ortodoxiei".

Duminică, 17 martie
ora 09:30
, Biserica Icoanei, Sfânta Liturghie
ora 13:00, pe traseul de la Biserica Icoanei și împrejurul Parcului Icoanei, procesiune cu icoane la care participă toate parohiile din cadrul Protoieriei Sector 2 capitală, urmată de ceremonia religioasă de sfințire a icoanelor și de un moment muzical susținut de Corul PRELUDIU condus de Voicu Enăchescu.


Icoana Maicii Domnului Iordăniţa, care va fi icoana principală a evenimentului din acest an, are o poveste extrem de interesantă. Ea s-a aflat timp de peste 30 de ani în biserica Schitului Românesc de pe malul Râului Iordan, ridicat de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr al Yahud, la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos. În anii 1967-1970 din cauza războiului declanșat în zonă, biserica românească a fost bombardată şi grav avariată.
Icoana a fost salvată de Arhiepiscopul Lucian Florea, în timpul slujirii sale ca Reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, în anii când schitul de la Iordan fusese închis. Când au început bombardamentele în zonă, icoana Iordăniţa a fost scoasă şi adusă la Așezământul Românesc de la Ierusalim, unde se află în prezent așezată într-un baldachin de lemn din pridvor.

Vă așteptăm cu drag alături de noi la acest eveniment de suflet.


© 2020 Primăria Sectorului 2 București.