Primăria Sectorului 2 este pregătită pentru situații de urgență şi poate asigura protecția cetățenilor, precum şi a bunurilor lor, limitând astfel urmările unor posibile dezastre naturale, tehnologice sau biologice. În prezent, în Sectorul 2 sunt 335 de adăposturi publice pentru protecție civilă, aflate în proprietate privată, de regulă în subsolurile blocurilor, precum şi alte 9 adăposturi, aflate în proprietate publică, administrate de Primăria Sectorului 2.
În caz de calamități naturale sau alte situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei se va face cu ajutorul a 10 sirene electronice centralizate, amplasate strategic astfel încât să acopere întreg Sectorul 2.
Iată câteva reguli generale de urmat în cazul producerii unei situaţii de urgenţă:
- Învăţaţi semnalele de alarmare transmise prin sistemul de înştiinţare şi alarmare a localităţii (sirene);
- Păstrați-vă calmul;
- Sunaţi la 112 pentru a anunţa incendii, inundaţii, alunecări de teren, accidente majore etc.;
- Deschideţi televizorul sau radioul şi ascultați sfaturile autorităţilor, urmăriţi buletinele meteorologice etc.;
- Să aveţi la îndemână în casă un stoc de provizii suficient de mare cât să supravieţuiţi câteva zile, până trece perioada de pericol;
- Dacă sunteţi evacuaţi şi trebuie să vă deplasaţi în alte localități, să vă luaţi cu dvs. documentele personale, bani, haine şi alimente (apă, conserve, trusa de prim ajutor, cuverturi, saci de dormit, lumânări, lanterne, radio receptor portabil, documentele de identitate).
Pe timpul adăpostirii trebuie să respectați următoarele reguli:
- Rămâneţi în interiorul locurilor de adăpostire stabilite;
- Nu deschideţi uşile sau alte căi de aerisire decât atunci când este strict necesar;
- Limitaţi la minimum deplasările în interiorul adăpostului sau în afara locurilor de adăpostire;
- Fiţi pregătiţi în vederea unei eventuale evacuări în alte locuri situate în afara zonei contaminate;
- Părăsirea locului de adăpostire se face numai la încetarea alarmei sau la indicaţiile autorităţilor şi numai prin locurile de acces indicate.
Pe această cale, facem un apel către administratorii de bloc să se asigure că adăposturile din clădirile proprietate privată sunt curate şi amenajate adecvat.
Totodată, Primăria Sectorului 2, prin Serviciul Managementul Situațiilor de Urgență, organizează în mod constant instructaje şi exerciții practice de alarmare şi evacuare publică, în special în școlile din Sectorul 2.